Gitaar spelen met een capo: wat is het?

Als je net begint met het spelen van een gitaar, kom je ongetwijfeld allerlei nieuwe termen en hulpmiddelen tegen. Eén van die hulpmiddelen die je leven als gitarist een stuk eenvoudiger kan maken, is de capo. Maar wat is een capo precies? Waarom zou je er een nodig hebben? En welke soorten zijn er allemaal? Laten we daar eens snel in duiken!

Wat is een capo?

Een capo is een klem die je op de hals van je gitaar kunt plaatsen om alle snaren tegelijkertijd in te drukken. Dit verhoogt de toonhoogte van de snaren, waardoor je in verschillende toonsoorten kunt spelen zonder de vingerzetting van de akkoorden te veranderen. Handig, toch?

Waarom een capo gebruiken?

Stel je voor: je hebt een liedje geleerd met bepaalde akkoorden, maar wanneer je meespeelt met de originele track, klinkt het net niet goed. De kans is groot dat de originele artiest een capo heeft gebruikt. Door de capo op een bepaalde fret te plaatsen, kun je het liedje in de juiste toonsoort spelen, maar toch dezelfde vertrouwde akkoordgrepen blijven gebruiken.

Soorten capo’s

Er zijn verschillende soorten capo’s beschikbaar:

Klemcapo: Dit is waarschijnlijk de meest voorkomende capo. Hij heeft een veermechanisme waarmee je de capo snel en gemakkelijk op de gitaar kunt klemmen.

Schroefcapo: Deze capo heeft een schroef waarmee je de druk op de snaren kunt aanpassen. Hiermee kun je nauwkeuriger bepalen hoe strak de capo op de hals van je gitaar zit.

Toggle capo: Deze capo heeft een elastiek of een riempje waarmee je de capo op zijn plaats kunt houden. Hij is iets minder stevig dan de andere types, maar kan handig zijn als je snel van positie moet wisselen.

Gedeeltelijke capo: Terwijl de meeste capo’s alle snaren tegelijk indrukken, drukt een gedeeltelijke capo slechts een deel van de snaren in. Dit kan interessante klankmogelijkheden bieden.

Wanneer gebruik je een capo?

Je zou je kunnen afvragen: “Wanneer moet ik mijn capo precies gebruiken?” Nou, er zijn geen strikte regels. Soms kies je voor een capo om technische redenen, zoals het veranderen van de toonsoort van een liedje zonder de akkoorden aan te passen. Maar het kan ook puur esthetisch zijn. Sommige gitaristen vinden dat een capo de gitaar een helderdere klank geeft, vooral bij het spelen van bepaalde nummers. Daarnaast kan het gebruik van een capo je in staat stellen om samen te spelen met andere instrumenten die in een andere toonsoort zijn gestemd.

Tips voor het gebruik van je capo

Het lijkt misschien simpel, maar er zijn een paar tips die je kunt volgen om het beste uit je capo te halen:

Plaatsing: Probeer de capo zo dicht mogelijk bij de fret te plaatsen zonder erop te zitten. Dit zorgt voor de helderste toon en voorkomt zoemen.

Druk: Zorg ervoor dat alle snaren gelijkmatig worden ingedrukt. Als je merkt dat sommige snaren zoemen, moet je de positie van je capo mogelijk een beetje aanpassen.

Experimenteer: Probeer je capo op verschillende frets voor verschillende liedjes. Je zult verbaasd zijn over de verscheidenheid aan klanken en stemmingen die je kunt bereiken!

De wereld van de capo is breed en biedt een schat aan mogelijkheden voor de gitarist. Het nodigt je uit om te experimenteren en je creativiteit de vrije loop te laten. Dus pak die capo en duik in de muzikale diepten die het biedt!

Conclusie

De capo is een geweldig hulpmiddel voor elke gitarist, of je nu net begint of al jaren speelt. Het helpt je om in verschillende toonsoorten te spelen zonder nieuwe akkoordgrepen te moeten leren. Als je nog geen capo hebt, raad ik je zeker aan om er een aan te schaffen en te experimenteren met de vele mogelijkheden die het biedt!

Succes met spelen en tot de volgende keer!

Wat is een capo voor gitaar spelen
Gitaarles basiscursus

Wil jij ook online gitaar leren spelen? Met de juiste stappen in de juiste volgorde?

  • Leer de juiste basis, geen voorkennis nodig
  • Stap-voor-stap duidelijke online lesmateriaal
  • Gitaar leren in jouw eigen tempo vanuit huis
  • Sluit je aan bij 6.600+ tevreden cursisten

100% tevredenheid. Niet geld, geld terug garantie.

Gitaarles bij jou in de buurt: