Wat is een plectrum en wat kun je ermee?

Een plectrum. Wat is dat nou precies en wat kun je ermee als (beginnend) gitarist? Als je net begonnen bent met gitaarspelen, heb je waarschijnlijk al gemerkt dat er een overvloed aan tools en accessoires beschikbaar is voor de gitarist. Eén van de meest essentiële en toch vaak over het hoofd geziene accessoires is een plectrum. Laten we eens dieper duiken in deze kleine, maar belangrijke accessoire!

Korte uitleg over wat een plectrum is

Een plectrum, ook wel ‘plek’ of ‘pick’ genoemd, is een dun, plat stukje materiaal (meestal van plastic, maar het kan ook van metaal, hout of zelfs glas zijn) dat wordt gebruikt om de snaren van een gitaar aan te slaan of te tokkelen. Het gebruik van een plectrum kan variëren afhankelijk van de muziekstijl en de voorkeur van de gitarist.

Welke soorten plectrums zijn er?

Plectrums zijn er in verschillende vormen, maten en diktes. Dikkere plectrums geven een steviger en voller geluid, terwijl dunnere plectrums zorgen voor een lichter en helderder geluid. Je hebt ook speciale plectrums met grip of een specifieke vorm voor specifieke stijlen, zoals jazz of fingerpicking.

Naast de traditionele platte plectrums, zijn er ook specifieke plectrums ontworpen voor verschillende speelstijlen en technieken. Duimplectrums worden, zoals de naam al doet vermoeden, om de duim gedragen en zijn vaak te vinden in stijlen als bluegrass en folk. Ze helpen gitaristen om snaren krachtig en duidelijk aan te slaan zonder hun duim te belasten. Vingerplectrums worden daarentegen om de vingertoppen gedragen, wat een unieke tokkeltechniek mogelijk maakt, vooral populair bij banjospelers. Ze laten de gitarist toe om een snellere en meer gecontroleerde tokkeling uit te voeren dan met de blote vingers. Ten slotte zijn er jazzplectrums, die dikker en kleiner zijn dan de meeste andere plectrums. Ze bieden een heldere toon en snelle respons, ideaal voor de complexe melodieën en ritmes die in jazzmuziek voorkomen. Elk van deze plectrums heeft zijn eigen karakteristieke feel en geluid, wat bijdraagt aan de rijke diversiteit van gitaarmuziek.

Wat is de beste plectrum voor beginnende gitaristen?

Voor beginners is het raadzaam om te starten met een medium dikte plectrum. Deze zijn meestal .60 mm of .80 mm dik. Het biedt een goede balans tussen flexibiliteit en controle. Naarmate je vordert, kun je experimenteren met andere diktes om te zien wat het beste bij je speelstijl past. Gelukkig zijn plectrums niet duur. Voor slechts enkele euro’s heb je er al een paar. Je kunt dus makkelijk gaan testen zonder een grote investering te doen!

Wat zijn de voordelen en nadelen van het spelen met een plectrum?

Zoals bij elk hulpmiddel in de muziekwereld heeft het gebruik van een plectrum zijn eigen voor- en nadelen. Deze kunnen invloed hebben op je speelstijl, de klank van je gitaar en zelfs je leercurve als beginner. Laten we eens kijken wat het spelen met een plectrum zo bijzonder maakt, en waar je rekening mee moet houden.

Voordelen:
Met een plectrum kun je sneller spelen, het beschermt je vingers, het zorgt voor een consistenter geluid en biedt meer dynamische controle.

Nadelen:
Het kan even duren om de juiste techniek onder de knie te krijgen, sommige stijlen van gitaarspelen vereisen vingertokkeltechnieken die met een plectrum moeilijker kunnen zijn.

Hoe moet je een plectrum vasthouden?

Houd het plectrum tussen je duim en de eerste knokkel van je wijsvinger. Het plectrum moet een kleine hoek maken met de snaren, zodat je het gemakkelijk en soepel over de snaren kunt laten glijden.

Waar kun je plectrums kopen?

Plectrums zijn verkrijgbaar bij bijna elke muziekwinkel. Online zijn er talloze winkels waar je plectrums kunt kopen, vaak zelfs met gepersonaliseerde ontwerpen. Voor beginners is het misschien handig om een assortiment van verschillende diktes te kopen om uit te proberen wat het beste bij je past.

Wat is een plectrum
Gitaarles basiscursus

Wil jij ook online gitaar leren spelen? Met de juiste stappen in de juiste volgorde?

  • Leer de juiste basis, geen voorkennis nodig
  • Stap-voor-stap duidelijke online lesmateriaal
  • Gitaar leren in jouw eigen tempo vanuit huis
  • Sluit je aan bij 6.600+ tevreden cursisten

100% tevredenheid. Niet geld, geld terug garantie.

Gitaarles bij jou in de buurt: