Het belang van een goede gitaarhouding

Wanneer je begint met gitaarspelen, zijn er vele factoren waarmee je rekening moet houden: akkoorden leren, vingerzetting, tokkeltechnieken en nog veel meer. Maar een aspect dat vaak over het hoofd wordt gezien, is de houding. Een goede gitaarhouding is essentieel voor zowel beginners als gevorderden. In deze blog duiken we in de wereld van de gitaarhouding en ontdek je waarom dit zo belangrijk is.

Waarom is houding belangrijk?

Je denkt misschien dat houding slechts een klein detail is in het grote geheel van gitaarspelen, maar niets is minder waar. Hieronder geven we de belangrijkste drie redenen waarom een juiste gitaarhouding zo belangrijk is.

Voorkomen van blessures: Een verkeerde houding kan leiden tot spierpijn, vermoeidheid en zelfs langdurige blessures. Door een goede houding aan te nemen, minimaliseer je de kans op deze problemen.

Efficiëntie: Een goede houding stelt je in staat om gemakkelijker en efficiënter te spelen, waardoor je sneller vorderingen maakt en je technieken soepeler kunt uitvoeren.

Betere klank: Geloof het of niet, je houding kan zelfs invloed hebben op de klank van je gitaar. Een goede houding zorgt ervoor dat de gitaar vrij kan resoneren, wat resulteert in een voller en rijker geluid.

Tips voor een goede gitaarhouding

Nu we weten waarom een gitaarhouding een belangrijk aspect is van het gitaar spelen, wil je nu natuurlijk weten wat de juiste houding is. We hebben hieronder vier praktische tips gegeven hoe je een juiste gitaarhouding kunt aannemen.

Zit rechtop: Zorg ervoor dat je rug recht is, of je nu zittend of staand speelt. Vermijd het doorzakken van je schouders en zorg ervoor dat je nek in een neutrale positie blijft.

Plaatsing van de gitaar: Als je zittend speelt, moet de taille van de gitaar op je rechterbeen rusten (bij rechtshandig spelen) en de onderkant van de gitaar tegen je buik. Je arm moet vrij over de bovenkant van de gitaar kunnen bewegen.

Houd je elleboog dichtbij je lichaam: Of je nu akkoorden aanslaat of een solo speelt, je elleboog moet relatief dicht bij je lichaam blijven. Dit voorkomt onnodige spanning.

Voeten plat op de grond: Zorg ervoor dat beide voeten plat op de grond staan en houd je knieën in een hoek van ongeveer 90 graden.

Oefenen, oefenen, oefenen

Zoals met alles bij het leren van een instrument, vereist het aannemen van een goede houding oefening. Neem regelmatig een pauze tijdens je oefensessies om je houding te controleren. En vergeet niet: het gaat niet alleen om hoe je klinkt, maar ook om hoe je je voelt. Een goede houding zorgt ervoor dat je langer en comfortabeler kunt spelen.

Conclusie: Geef je gitaarhouding de aandacht die het verdient. Het is een essentieel onderdeel van je leerproces en zal je helpen om het beste uit jezelf en je instrument te halen. Veel speelplezier!

Een goede gitaarhouding
Gitaarles basiscursus

Wil jij ook online gitaar leren spelen? Met de juiste stappen in de juiste volgorde?

  • Leer de juiste basis, geen voorkennis nodig
  • Stap-voor-stap duidelijke online lesmateriaal
  • Gitaar leren in jouw eigen tempo vanuit huis
  • Sluit je aan bij 6.600+ tevreden cursisten

100% tevredenheid. Niet geld, geld terug garantie.

Gitaarles bij jou in de buurt: