Akkoorden van gitaar leren

Hallo toekomstige gitaarheld! Gefeliciteerd met het nemen van de eerste stap op je muzikale reis. Het leren spelen van de gitaar is prachtig en het begrijpen van de akkoorden leren is een cruciaal onderdeel daarvan. Akkoorden vormen de basis van de meeste liedjes, en het leren ervan zal je helpen om je favoriete nummers te spelen en zelfs je eigen muziek te maken. Het lijkt misschien een beetje overweldigend in het begin, maar maak je geen zorgen! Met oefening, geduld en doorzettingsvermogen kun je het onder de knie krijgen. De akkoorden van gitaar leren leggen we je stap-voor-stap uit op deze pagina, van wat ze zijn tot hoe je ze kunt spelen. Dus pak je gitaar, stem je snaren en laten we direct beginnen!

De namen (letters) van de gitaarsnaren

Laten we bij het begin beginnen. Het is belangrijk dat je de namen (letters) van de gitaarsnaren uit je hoofd gaat leren. Iedere snaar heeft zijn eigen naam. Als je de gitaar vasthoudt zijn dit, van boven naar beneden:

  • E de dikste snaar van boven (laagste toon)
  • A 2e snaar van boven
  • D 3e snaar van boven
  • G 4e snaar van boven
  • B 5e snaar van boven
  • E de dunste en onderste snaar (hoogste toon)

Veel beginnende gitaristen gebruiken hiervoor een ezelsbruggetje om het makkelijker te onthouden, namelijk de zin: Een Aap Die Geen Bananen Eet. Handig toch? Hieronder staat de volgorde van de gitaarsnaren nog even visueel voor je weergegeven.

Wat zijn gitaarakkoorden?

Akkoorden van de gitaar zijn, simpel gezegd, een groep noten die tegelijkertijd op de gitaar worden gespeeld. Een akkoord bestaat uit drie of meer noten die harmonieus samen klinken. Bijvoorbeeld, het G-akkoord bestaat uit de noten G, B en D. Wanneer je deze noten tegelijkertijd speelt, speel je een G-akkoord! Er zijn verschillende soorten akkoorden, zoals majeur, mineur, zevende, enz., en elk geeft een ander gevoel, klank of emotie aan de muziek. Klinkt ingewikkeld? Is het niet. Laten we samen de beginnersakkoorden gaan leren!

Beginnersakkoorden gitaar leren

Over De Gitaarmeester